Op dit moment zijn wij telefonisch niet bereikbaar, excuses voor het ongemak.
Logo MovaWorks

Wat is het verschil tussen een registry, registrar en registrant?

Bij het aanvragen van een domeinnaam zijn altijd drie betrokken partijen: de registry, registrar en registrant. In dit artikel zullen we uitleggen welke rol elke partij vervult en hoe ze met elkaar in verband staan.

 

Registry

Een Registry is de beheerder van een top-level-domein (TLD) of domeinextensie, en heeft de verantwoordelijkheid voor alle (technische) aspecten die verband houden met het beheer van deze extensie. Hierbij moet gedacht worden aan het beheer van het domeinnaamregistratiesysteem, de DNS-infrastructuur, de marketing van de domeinextensie en het voldoen aan alle vereisten vanuit de ICANN.

Het is vaak het geval dat een Registry meerdere domeinextensies beheert. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn omdat de technische infrastructuur hiervoor geschikt is, of omdat het commercieel aantrekkelijk is. Hier zijn enkele voorbeelden van:

  • SIDN – beheerder van o.a. .nl en .amsterdam
  • DNS Belgium – beheerder van .be
  • Verisign – beheerder van o.a. .com en .net
  • Donuts – beheerder van 150+ gTLDs zoals .guru en .photography

 

Registrar

Een Registrar is een officieel erkende instantie die gemachtigd is om de desbetreffende domeinextensie te verkopen. Vaak moeten Registrars aan strikte eisen voldoen om de betreffende domeinextensie te kunnen aanbieden.

Soms kan het echter voordeliger zijn om samen te werken met andere Registrars en gezamenlijk domeinextensies in te kopen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer je een specifieke domeinextensie slechts eenmalig voor een klant wilt aanschaffen, zonder jaarlijks aanzienlijke Registrar-kosten te moeten betalen.

Bovendien zorgt de Registrar voor essentiële diensten, zoals het 24/7 kunnen registreren van nieuwe domeinnamen en het beheer van bestaande domeinnamen.

 

Registrant

Een Registrant is de persoon of het bedrijf dat een domeinnaam registreert bij de Registrar. Door het registreren van een domeinnaam wordt men automatisch een Registrant.

Wanneer er wijzigingen worden aangebracht aan de domeinnaam, zorgt de Registrar ervoor dat deze wijzigingen worden opgeslagen in de database van de Registry.

Het is belangrijk om te weten dat Registrants ook aan aanvullende voorwaarden moeten voldoen. Deze voorwaarden kunnen variëren afhankelijk van de Registry, maar vertonen over het algemeen veel gelijkenissen.

Logo MovaWorks
Vrijblijvend telefonisch advies over de mogelijkheden?
Neem contact op
Alle op deze website genoemde prijzen zijn excl. BTW tenzij anders vermeld.
Copyright © 2008-2024 | Algemene voorwaarden | Verwerkersovereenkomst | Privacyverklaring | Cookieverklaring | KvK: 50722115 | BTW-ID: NL002212621B02
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram