Op dit moment zijn wij telefonisch niet bereikbaar, excuses voor het ongemak.
Logo MovaWorks

Problemen met e-mail forwarding en SPF, dit moet je weten

Wat is SPF?

SPF staat voor Sender Policy Framework, een belangrijk protocol dat wordt gebruikt om de authenticiteit van e-mails te controleren en te beschermen tegen spoofing. Het is een essentieel onderdeel van e-mailbeveiliging en helpt bij het verminderen van phishingpogingen.

Met SPF kan een domeineigenaar specifieke informatie verstrekken over welke mail servers gemachtigd zijn om e-mails namens hun domein te verzenden. Wanneer een e-mail wordt ontvangen, kan de ontvangende mailserver de SPF-records van het verzendende domein controleren om te verifiëren of de verzendende server legitiem is.

Kortom, SPF fungeert als een soort 'paspoort' voor e-mails, waardoor ontvangers kunnen controleren of de afzender daadwerkelijk gemachtigd is om namens een specifiek domein e-mails te verzenden. Hiermee wordt de kans op misleidende praktijken verminderd en draagt het bij aan een veiligere e-mailomgeving.

 

Zo werkt SPF

SPF werkt als een mechanisme voor het valideren van de authenticiteit van e-mails en het voorkomen van spoofing. SPF werkt als volgt:

  1. SPF Records: Domeineigenaren definiëren SPF-records in hun DNS-instellingen. Deze records bevatten informatie over welke servers gemachtigd zijn om e-mails namens het domein te verzenden.

  2. E-mail Verzenden: Wanneer een afzender een e-mail verzendt, geeft de SPF-record aan welke mail servers geautoriseerd zijn om die specifieke e-mail namens het domein te versturen.

  3. Ontvangende Mailserver Controleert SPF: Wanneer de e-mail aankomt op de ontvangende mailserver, controleert deze de SPF-record van het verzendende domein. Het vergelijkt het IP-adres van de verzendende server met de geautoriseerde IP-adressen in de SPF-record.

  4. Resultaat van SPF Controle:

    • Als het IP-adres overeenkomt, wordt de e-mail als legitiem beschouwd en wordt deze doorgelaten.
    • Als er geen overeenkomst is, kan de ontvangende server ervoor kiezen de e-mail te markeren als verdacht of deze zelfs te weigeren, afhankelijk van de SPF-configuratie.

 

E-mail forwarding en SPF

SPF heeft helaas niet alleen voordelen maar ook enkele nadelen. Zo kan SPF e-mail forwarding breken. Wanneer je een e-mailadres laat forwarden naar een ander (extern) e-mailadres, dan wordt de afzender van het bericht gemuteerd naar de laatste server in de keten. Deze server staat logischerwijs niet in de SPF van de versturende domeinnaam. Het gevolg is dat de e-mail niet wordt geaccepteerd door de inkomende spamfilter wanneer deze op SPF controleert. E-mail welke wordt doorgestuurd naar dezelfde domeinnaam wordt wel ontvangen, mits de SPF vanzelfsprekend goed staat ingesteld.

 

Wat betekent dit voor mij?

Wees zorgvuldig met het gebruik van e-mailforwarding. Dit artikel is bedoeld om je bewuster te laten nadenken over e-mail forwarding en wanneer je dit toepast. Ben je niet zeker over het instellen van een e-mailforwarding neem dan contact op met onze klantenservice. Wij helpen je graag verder.

Logo MovaWorks
Vrijblijvend telefonisch advies over de mogelijkheden?
Neem contact op
Alle op deze website genoemde prijzen zijn excl. BTW tenzij anders vermeld.
Copyright © 2008-2024 | Algemene voorwaarden | Verwerkersovereenkomst | Privacyverklaring | Cookieverklaring | KvK: 50722115 | BTW-ID: NL002212621B02
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram